Posts Tagged ‘fotka.pl’

Atakujący znów podszywają się pod fotka.pl

18 kwietnia 2008

Do wielu właścicieli kont email trafiają listy pochodzące rzekomo od użytkowników portalu fotka.pl. W rzeczywistości jest to próba zarażenia komputera koniem trojańskim.
W treści listu znajduje się początek fikcyjnej wiadomości użytkownika, m.in.:

Hello!, KOCHAJMY SIE [...]

Witam!, Tesknie! [...]

Witam serdecznie!, I Love You to Death [...]

Hello!, Ich liebe dich [...]

Witaj!, Wybacz mi! [...]

oraz odnośnik, pod którym możemy rzekomo zapoznać się z dalszą treścią. W rzeczywistości prowadzi on do spreparowanej strony, mającej przypominać wyglądem portal fotka.pl. Jednym z elementów jest link do pobrania pliku wykonywalnego, które ma pozwolić na odtworzenie pełnej zawartości strony. Faktycznie plik ten jest koniem trojańskim, którego uruchomienie umożliwia przejęcie kontroli nad komputerem atakującemu.

Bardzo podobna sytuacja miała miejsce pod koniec ubiegłego roku – pisaliśmy o niej tutaj

Fałszywe maile z fotka.pl

14 listopada 2007

W ciągu ostatniego dnia do wielu osób dotarły listy wysłane rzekomo przez portal fotka.pl, które miały zawierać informację o oczekującej wiadomości od użytkownika. W rzeczywistości kliknięcie w odnośnik zamieszczony w wiadomości przenosiło na spreparowany profil użytkownika zawierający złośliwy kod.
Na podstawionej stronie znajdował się program udający instalator odtwarzacza technologii flash. W rzeczywistości był to koń trojański wykrywany jako Trojan.Win32.Agent.CRH.

Służy on osobie kontrolującej zainfekowany komputer m.in do rozsyłania spamu, w tym… rzekomych wiadomości z fotka.pl.

Pod żadnym pozorem nie należy klikać w link zawarty w opisanej wiadomości. Odpowiednie ostrzeżenie znalazło się także na blogu właściciela fotka.pl (z krótkim odnośnikiem w samym serwisie).

http://blog.fotka.pl/2007/11/uwaga-faszywe-linki-do-fotkapl.html